Bokashi-fakta

Här kommer mina inlägg om bokashi att samlas allt efter som jag hittar dom i min blogg samt lite annat smått och gott.

Bokashi är en del av ett mycket större koncept, allt baserat på en unik kombination av mikroorganismer som finns i naturen. Konceptet heter EM - Effektiva Mikroorganismer - och utvecklades av professor Teruo Higa i Japan på tidigt 80-tal. Nu används EM och Bokashi i stort sett över hela världen.

Hur du startar upp din Bokashi-hink.
Hur du gör egen Bokashistarter.
Hur du gör eget Bokashiströ.

Det här ströet från granngården kör jag just nu>>>>


Din bokashi kan stå i upp till 1 år inomhus i sin hink......wow. 

Saxat från FB

Kort "novell" av Henrik Hedman 9/3-21 (Tomatklubben på FB)

Bekännelse: Varför jag slutade med bokashi.

Började med bokashi för ett antal år sen efter att ha läst om denna metods fantastiska egenskaper.
Verkade perfekt ett enkelt sätt att förbättra odlandet samtidigt som jag räddade jorden, band koldioxiden i marken.
 Perfekt, vin - vin.
Så jag startade, köpte billiga hinkar på en lågprislada, hade ingen lust att lägga ut en halvförmögenhet på hinkar som bokashi-företagarna prånglar ut. 30 kronors hinkar med lock från Ekohallen inköptes, Gjorde hål i inner-hinken och började mitt bokashi-liv.(1)
Följde reglerna, samlade tex matslasket i ett bytta på diskbänken för att inte behöva öppna hinken så ofta och släppa in luft. (2) 
Första besvikelsen uppkom när jag började gräva ner avfallet efter några veckor. Hör och häpna - det dök upp råttor som tyckte att det smakade gott. Men det skulle det ju inte göra, för bokashi folket sa ju tydligt att råttor och möss inte gillade bokashi för det var så surt. Men en hungrig råtta äter allt.
Lakvattnet använde jag men inte växte det bättre med det. Att ge plantor och växter en försurningschock är knappast tillväxtbefrämjande. Skulle troligtvis spätt ut det ännu mer, 1 till hundra som det rekommenderas. Men om man spär ut det så mycket så kommer det bara att bestå av vatten. Då kan jag lika gärna använda kranvatten.
Sen anlade jag en så kallad jordfabrik i källaren. Det fungerade, det blev jord under vintern. Fin jord, spred ut jorden i mina odlingslådor. Jag fick mer jord, det växte bra men inte direkt bättre än förut. Blev mer och mer besviken, omständlig dyr metod att kompostera. (3)
Har fortfarande inte förstått varför man skall påbörja nedbrytningsprocessen med att konservera avfallet i några veckor först. Känns som att börja med att springa österut när man skall västerut. Varför inte börja med att bryta ner avfallet med en gång? Kändes som en bakvänd metod. (4)
Ytterligare ett besvikelse var att deras påstående om att bokashi binder koldioxid nog mest var försäljningssnack. All organisk-materia avger koldioxid när den bryts ner. Även bokashi. När locket till bokashi hinken öppnas så smiter koldioxiden ut. Slasken som man gräver ner i jordfabriken eller pallkragen bryts ner och frigör koldioxid. Visst kan jorden ta upp en del av gasen men det mesta slipper nog ut i atmosfären om man inte lägger ett tjockt jordlager ovanpå. Det gjorde jag inte i min jordfabrik.(5) I pallkragen blev de nog bara ca fem centimeter jord ovanpå. Helt otillräckligt, även enligt de sk bokashi experterna. Tror inte så många bokashi användare lägger 20 till 30 centimeter jord ovanpå avfallet. Behövs nog tre pallkragar på höjden för att det skall fungera. Nedbrytningen startar också först efter någon vecka när de befintliga jordbakterierna har konkurrerat de sk effektiva mikroberna (EM). EM trivs bäst i en sur miljö och när surheten upphör tar de vanliga jordbakterierna över och bryter ner avfallet.
Men alla som säger att de har fått fantastiska resultat av bokashi, ljuger de? Nej troligtvis så har de fått fantastiska resultat. För det finns en stor fördel med bokashi eller kanske två stora fördelar. Den ena är att man komposterar i slutna kärl, ingen näring försvinner utan all näring i avfallet hamnar i jorden. Den andra fördelen är när man gräver ner sin slaskhink i pallkragen så innebär det att man gödslar kraftigt på en liten yta. Man gödslar helt enkelt mer än tidigare. Mer näring ger kraftigare växter helt enkelt.(6)
Nu har jag helt gått över till en variant av den sk Solkomposten. Fungerar utmärkt, gratis, enkel och snabb. Har ett antal begagnade soptunnor. Häller slaskhinken i tunnan. Hämtar jord från trädgårdskomposten och lägger som ett lock över avfallet. Förhindrar att flugorna lägger ägg men innehåller också SEM. SEM är supereffektiva mikroorganismer specialiserade på nedbrytning i en miljö som inte är syre tom. De jobbar snabbt till skillnad från bokashi mikroorganismerna (EM) . De mikroorganismerna är ju specialiserade på att konservera i en syrefri miljö.
Avslutningsvis så ställer jag tunnorna i full sol för att processen skall gå fortare. På vintern rullar jag in den i växthuset för extra värme.
Det finns så många mirakelkurer där ut som påstås göra underverk. kompost-te, stenmjöl, biokol, bokashi och säkert många fler. Men det finns inga genvägar till en bra jord.
Sätter fortfarande någon hink bokashi om året,. Vill ha det sura lakvattnet till mina surjords-växter, blåbär och rododendronbuskarna. De mår bra av lakvattnet men det är den enda nyttan jag har hittat.

(1) Gjorde hål i inner-hinken? Undrar då kvickt om det blev helt lufttätt mellan inner-hinken och ytterhinken? Annars kommer det ju luft in där och det blir inte en riktig bokashi! Kanske hade varit bättre att köpa en "skitdyr" bokashi-hink hos nån som kan bättre för att testa denna metod först.
(2) Hallå där!! Använder du inte nåt strö?
(3) Hur kan det bli dyrt när du inte har investerat nåt mer än 2 hinkar och 1 lock?
(4) Det är väl för att spjälka avfallet och göra det lite mer lättsmält för jordorganismerna att bryta ner det.
(5) Om du hade läst på hur man gör en jordfabrik så hade det nog gått bättre hälften jord hälften bokashi, blanda väl och toppa med ett tjockt jordlock!
(6) Ja det växer så det knakar med bokashi kompost och alla använder den kompost som dom föredrar jag använder själv flera varianter. Har däremot inte testat den som du kör med nu. Solkompost men det får bli en annan artikel.

Här nedanför kommer kommentarer från några få utvalda.
Bland annat!
Lena Israelsson- 
"Uppfriskande inlägg, tycker jag. Det ska inte finnas några heliga kor i odlingsvärlden, allt ska kunna ifrågasättas. Jag har delvis samma erfarenheter som du med råttor och med lakvattnet som inte är allsidigt ur näringssynpunkt. Men en sak kan ingen ta ifrån bokashi-tanken, att det är det enda och bästa sättet att kompostera för den gör det i lägenhet."

Gita Thorström- som svarar Lena
"Du har rätt - lakvattnet innehåller knappt någon kväve utan den innehåller mest kalium och fosfor. Och vet man om det så kan man ju nyttja det i sin odling, som höstgödsel eller till växter som skall sätta knoppar, tex bär, bärbuskar, blommor och särskilt just tomater. Men man måste tänka på att kväve saknas, och då får man vid behov tillföra kväve genom tex nässelvatten eller annat."

Daniel Krig-som svarar Lena
"Jag håller definitivt inte med dig om att bokashi är bäst i lägenhet. Maskkompost har helt klart många fördelar i jämförelse med bokashi om vi tittar lägenhet. Så nej jag tycker inte att man ens ska ge bokashin att det är den enda eller ens bästa lösningen
Maskkompost är ju dock inte ens det enda alternativet, finns olika typer av "maskiner" som kan omvandla matrester till kompostliknande material på bara några få dagar."

Olga Datsishin-som slår hål på pratet att bokashi gör jorden sur

Har en pH mätare för skoj skull. Outspädd lakvatten var lite sur, ca 6,3 i pH, men i utspädd hamnade pH på ca 7. Kollade även jorden där man har grävt ner hinken - ca 7. Jämförse med nytt rododendronjord för att kolla om mätaren funkade och den funkade visst. Så att bokashi gör jorden sur är en myt. Inte hos mig iaf.

Länkar:

Inga kommentarer: