Hur du gör bokashi-starter istället för kommersiell EM.
Min egna översättning av DIY bokashi starter av newspaperbokashi.
Del 1
Starter nr 1
Att göra eget Lactobacillus-serum det börjar med att göra en ris tvätt-vattenlösning. Det är mycket enkelt! Lactobacillus bakterier är en viktig ingrediens, allt annat kommer i andra hand om det ens behövs och kan odlas i hinken när förutsättningarna finns.
Att göra serumet är otroligt enkelt.
- Jag blandar en del ris noggrant med två delar vatten (1/2 kopp till en kopp). Blanda noggrant och kraftigt. Dränera. Det resulterande vattnet ska vara grumligt.
- Placera ris-vattnet i en behållare med 50-75 % huvudutrymme så att mycket luft kan cirkulera. Täck lätt (luft ska kunna röra sig in och ut ur behållaren) och ställ på en sval mörk plats i 5-8 dagar. I slutet ska blandningen lukta svagt syrligt.
- Sila bort eventuella partiklar.
Del 2
Nu är det dags för nästa moment. "Reningen av Lactobacillus"
- Häll den färdiga ris-vattenlösningen i en större behållare och tillsätt 10 delar mjölk (jag använder skummad,lättmjölk). Förslut INTE utan täck lätt, gaserna måste kunna strömma ut.
- Vänta 14 dagar för en fullständig jäsning/fermentering, det mesta av fasta ämnen i mjölken kommer att flyta till toppen och avslöja det gulaktiga serumet.
- Sila bort det fasta ämnet.
- Du har nu renat Lactobacillus serum.
Starter nr 2
Yoghurt-vassle som startkultur.
Det är den gulaktiga vätskan (levande aktiv yoghurtvassle)som blir när man gör t.ex färskost, det avrunna från yoghurten.
Gå nu till nästa del.
Del 3 att göra eget Bokashi-strö
Källa;https://newspaperbokashi.wordpress.com/tag/diy-bokashi-starter-recipe/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar