söndag 5 maj 2024

Bokashi-starter

 Hur du gör bokashi-starter istället för kommersiell EM. 

Min egna översättning av DIY bokashi starter av newspaperbokashi.

Del 1

Starter nr 1

Att göra eget Lactobacillus-serum det börjar med att göra en ris tvätt-vattenlösning. Det är mycket enkelt! Lactobacillus bakterier är en viktig ingrediens, allt annat kommer i andra hand om det ens behövs och kan odlas i hinken när förutsättningarna finns. 

Att göra serumet är otroligt enkelt.

  1. Jag blandar en del ris noggrant med två delar vatten (1/2 kopp till en kopp). Blanda noggrant och kraftigt. Dränera. Det resulterande vattnet ska vara grumligt.
  2. Placera ris-vattnet i en behållare med 50-75 % huvudutrymme så att mycket luft kan cirkulera. Täck lätt (luft ska kunna röra sig in och ut ur behållaren) och ställ på en sval mörk plats i 5-8 dagar. I slutet ska blandningen lukta svagt syrligt.
  3. Sila bort eventuella partiklar.

Del 2

Nu är det dags för nästa moment.  "Reningen av Lactobacillus"
  1. Häll den färdiga ris-vattenlösningen i en större behållare och tillsätt 10 delar mjölk (jag använder skummad,lättmjölk). Förslut INTE utan täck lätt, gaserna måste kunna strömma ut.
  2. Vänta 14 dagar för en fullständig jäsning/fermentering, det mesta av fasta ämnen i mjölken kommer att flyta till toppen och avslöja det gulaktiga serumet.
  3. Sila bort det fasta ämnet.
  4. Du har nu renat Lactobacillus serum.

Starter nr 2

Yoghurt-vassle som startkultur.
Det är den gulaktiga vätskan (levande aktiv yoghurtvassle)som blir när man gör t.ex färskost, det avrunna från yoghurten.
Gå nu till nästa del.

Del 3 att göra eget Bokashi-strö


Källa;https://newspaperbokashi.wordpress.com/tag/diy-bokashi-starter-recipe/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar