lördag 4 maj 2024

Bokashi

 Bokashi

Starta gärna komposten med kolhydratrikt avfall. Sönderdela avfallet i småbitar så täcker bakterierna bättre.
Mellanlagra i kärl på diskbänken i köket och fyll på bokashi-hinken max 1 ggr per dag
ANVÄND INTE RUTTET ELLER MÖGLIGT AVFALL!!

  1. Lägg strö/papper/spån/mossa etc. i botten på kärlet(suger upp det blöta)
  2. Täck med preparerat strö/papper (startkultur).
  3. Samla ditt matavfall ifrån köket. Typ allt utom vätskor. Fyll din bokashi hink genom att varva avfall ca 3-4 cm och 20 ml bokashi-strö,1 gång per dag i din lufttäta hink. Packa ihop materialet. 
  4. Sätt på locket ordentligt "lufttätt" 
  5.  När hinken är full så toppar du den med 40 ml strö och  låter du den stå i 2 veckor i rumstemperatur, tappa under tiden ur bokashi-vätska ur kranen (om du har en sådan) var 3-5 dag. *
  6. När dom 14 dagarna gått blandar du den med din jord. Där låter du den vara i 3 veckor innan du använder den att plantera i.

    Din bokashi kan stå i upp till 1 år inomhus i sin hink......wow. 

*Den fermenterade vätskan som bildas under komposteringens sista vilande 14 dagar tömmer du ut var 3-5 dag och den kan användas i koncentrerad form till nedanstående.

  • rengöring av avlopp
  • rengöring av septiktank
Utblandad med vatten kan den användas som näring till blomster och trädgårdsväxter.
1:100 (1 dl vätska till 10 liter vatten) för vattning av plantor 1 gång i veckan eller mer sällan.
1:200 (1 dl vätska till 20 liter vatten) för daglig vattning av plantor (flera gånger i veckan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar