torsdag 26 december 2024

Piplök och salladslök

Piplök Allium fistulosum 

Perenn och lättodlad. Tuvbildande. Vita blommor som normalt kommer andra året. 
Piplök har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Denna härdiga lök kallades i Norrland vinterlök eller kållök. Piplöken kommer troligen ursprungligen från centrala eller östra Asien, men härkomsten är egentligen okänd.

Det tar ca 70 dagar från sådd till skörd.

Piplöken ser ut lite som en stor gräslök och man använder ungefär som gräslök eller purjolök. Den har kraftiga ihåliga stjälkar som växer i en tät tuva. Längst upp på stjälkarna sitter en rund blomboll som senare utvecklas till små lökknippen. Växten blir omkring 40 centimeter hög. Det finns några varianter och ett antal namnsorter av piplök i handeln. Arten är perenn och tuvbildande. Blommorna är vita och de kommer normalt först andra året.

Så inomhus eller i växthus under vårvintern, mars-april sådjup 1 cm, 5-8 frön i varje kruka och använd mullrik såjord typ komposterad trädgårdsflis. Det tar upp till 14 dagar innan det gror. Då bildas en liten tuva klipp ner denna till 5 cm vid utplantering.  Utplanteras på våren. 20-30 cm mellan tuvorna. Eller om du vill odla som salladslök 2-3 cm mellan lökarna. Går även att så direkt under våren och försommaren. Om du inte hann på våren så bli inte ledsen då det även går att direktså på hösten. (gror vid lägst 4*C)

Trivs både i sol och i halvskugga. Kan även odlas på friland samt i planteringslådor såsom krukor. Trivs även i hydrokultur. 
Föredrar näringsrik och lucker jord men klarar de flesta jordar även lera. Täckodling rekommenderas då det håller fukten. Klarar viss torka men växer bättre med jämn vattning. Skörda i februari-november.

Håll undan ogräset och använd gärna fiberduk för tidigare skörd. 
Piplök är flerårig och övervintrar ute. Skydda gärna plantorna extra vintertid med löv, halm eller annat isolerande material för en lång skördeperiod och säkrare övervintring.

Vart fjärde år tas tuvorna upp, delas och planteras i ny jord.

Det är perfekt att ha några tuvor piplök i odlingslådan, balkonglådan eller i en rabatt nära köket. Piplök grönskar tidigt på våren och är den första löken att skörda av. Den ger gott om plats till samodling med andra växter, som tidig rucola och rädisa och senare squash eller bönor.

I kökslandet är det klokt att varva rader av lök med morot. Lökens starka doft förvirrar morotsflugan som kan vara en besvärlig skadegörare.
Drabbas sällan av sjukdomar och skadedjur men Lökbladmögel, Peronospora destructor, är en svamp som sprids med sporer. Den gynnas av varmt väder och fuktig miljö på kvällar och nätter, när sporerna gror på lökblasten. Angreppet börjar oftast i topparna, där man ser en gråbrun beläggning. Klipp genast bort de skadade delarna och släng i soporna. 
Får angreppet fortsätta viks blasten och hela plantan tacklar av.

Skörda piplök vid behov genom att antingen klippa av bladen nere vid basen, eller dra upp hela smålökar. Plantan producerar flera blad vartefter den skördas.
Det är bra att skörda kontinuerligt, det hindrar att plantan blommar i förtid. Efter blomningen upphör årets tillväxt och löken satsar på att bilda frön istället.
Salladslök skördas genom att hela löken tas upp. Den är god både som späd och mer fullmatad, färsk som tillagad.
Överskott kan skivas och frysas in för användning året om. Man kan också torka hackad lök och använda i bordssalt.
Det är en primör som grönskar tidigt. De kraftiga stråna kan användas färska eller tillagade till det mesta - särskilt gott till alla slags äggrätter. Också blommorna är ätbara och läckra att strössla i sallader av alla slag. Piplök är en härdig perenn.  Också salladslöken är flerårig en förädlad variant av piplöken, men övervintrar sämre på våra breddgrader. 
En hybrid med matlök(A. cepa) är luftlöken (A. ×proliferum).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar