söndag 16 februari 2025

Rankspenat

 Kaukasisk Spenat

Hablitzia tamnoides



Sått i dag! Får se hur det går. Strösslat lite i en tomatbox, ej täckt.

Rankspenaten tillhör samma familj som spenat och mangold, Amarantväxterna, tidigare Målleväxterna, men är till skillnad från dem flerårig och klängande. Den växer vild i Kaukasus och kom till Sverige på 1800-talet och används både till mat och som prydnadsväxt men här ganska okänd ändå men nu har jag hittat den och ska odla.

Den trivs bäst i en fukthållande och näringsrik jord i sol eller halvskugga, där den kan bli både 3 och 4 meter hög om den inte beskärs. Halvskugga är att föredra då bladen blir godare när den inte stressas av sol och torka. Se till att växtplatsen är väldränerad.

Rankspenaten är en tacksam och lättodlad perenn som är härdig i större delen av landet och som snällt, tidigt på våren, även i zon 4, ibland redan i februari, och ger ett överflöd av spenat-lika blad och toppskott till soppor, grytor, fräs och färsk som sallad eller på mackan etc. Bladen är  helt röda i början och kan bli dekorativt med snö ovanpå. Skotten tål några minusgrader. Skörda och ät allteftersom och stoppa i frysen.


Så snart sommaren kommer på allvar, förlorar den sin fräschhet och börjar blomma med små grönvita blommor. Vilket är runt midsommar. Då är det dags att klippa ner rankspenaten och mata den med välbrunnen gödsel för att få en ny tillväxt/skörd för andra gången.

Den kan även odlas som prydnadsväxt. Rankorna bör bindas upp om du vill ha dom uppåt väggar och spaljéer då den föredrag att breda ut sig som en marktäckare. Använd över en kompost eller rishög, Smart är då att plantera den mot norr då växterna drar sig mot söder och på så sätt locka den att växa över det du vill täcka.


Så 0-0,5 cm djupt. De små, blänkande svarta fröna är ibland tröga att gro. Helst ska de sås ytligt på hösten. Men även en mycket tidig sådd utomhus på våren eller stratifiering (köldbehandling) i kylen några veckor, kan lyckas. Vintersådd rekomenderas av den ätliga trädgården
Plantan går också att föröka med försiktig delning av rotskott. Fungerar även med delning och att ta sticklingar men då på större etablerade plantor.
Håll 20 cm mellan plantorna och 50 cm mellan raderna. De kan breda ut sig ordentligt.

Skörden får vänta lite då den lilla plantan växer sakta det första året. Men ha tålamod. Redan nästa år är den en planta som kan täcka flera kvadratmeter och måste ha något att klättra på. Det går att skörda bladen så snart plantan är stor nog, gärna tidigt på säsongen.

Källa; Runåbergs Fröer samt den ätliga trädgården (Anette Brunsell)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar