söndag 19 maj 2024

Funderingar kring biokol och lite hur jag ska gå tillväga och tillverka egen.

 Biokol ska ju vara ett bra sätt att ladda jorden med luft och tillgång till gödsel samt struktur. Hemma eldar vi i tullikivi täljstenskaminer en i vardagsrummet och en köksspis i köket. Här i stugan har jag en gammal gjutjärns köksspis. Så det blir ju en hel del kol. När jag städar ur spisarna tidigast dagen efter eldning så sparar jag kolen i en plåtburk och askan i en annan. När man ska tillverka biokol(grillkol) så ska man finfördela kolen först. 

Biokol

  1. Samla kol efter eldning eller köp typ grillkol
  2. Lägg på tex presenning och vik över och trampa sönder. Själv testade jag både att banka med en sten och att köra i kompostkvarnen. Det bästa är att köra presenningstricket se till att du har ett hårt underlag.
  3. Lägg i kärl eller tunna 
  4. Häll över och täck kolet med guldvatten (urin+vatten 1/10 delar),lakvatten från bokashi,nässelvatten eller annan gödsel. 
  5. Låt stå i några veckor.
  6. Blanda i ca 10 procent eller mindre i jorden.
Biokol har den fördelen att den minskar dålig lukt. 

Jord-mix 

  1. 5 st 10 liters hinkar jord av valfri sort
  2. 4-5 liter biokol från egen tillverkning
  3. ca.500 g höns eller naturgödsel
  4. Blanda allt i din skottkärra och fyll valfria krukor eller bäddar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar