Biokol ska ju vara ett bra sätt att ladda jorden med luft och tillgång till gödsel samt struktur. Hemma eldar vi i tullikivi täljstenskaminer en i vardagsrummet och en köksspis i köket. Här i stugan har jag en gammal gjutjärns köksspis. Så det blir ju en hel del kol. När jag städar ur spisarna tidigast dagen efter eldning så sparar jag kolen i en plåtburk och askan i en annan. När man ska tillverka biokol(grillkol) så ska man finfördela kolen först.
Biokol
- Samla kol efter eldning eller köp typ grillkol
- Lägg på tex presenning och vik över och trampa sönder. Själv testade jag både att banka med en sten och att köra i kompostkvarnen. Det bästa är att köra presenningstricket se till att du har ett hårt underlag.
- Lägg i kärl eller tunna
- Häll över och täck kolet med guldvatten (urin+vatten 1/10 delar),lakvatten från bokashi,nässelvatten eller annan gödsel.
- Låt stå i några veckor.
- Blanda i ca 10 procent eller mindre i jorden.
Biokol har den fördelen att den minskar dålig lukt.
Jord-mix
- 5 st 10 liters hinkar jord av valfri sort
- 4-5 liter biokol från egen tillverkning
- ca.500 g höns eller naturgödsel
- Blanda allt i din skottkärra och fyll valfria krukor eller bäddar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar