söndag 10 mars 2024

Pipranka

Vetenskapliga namn: Aristolochia durior, Aristolochia sipho, Isotrema macrophyllum

Arten macrophylla har de största bladen. Bladen har en tydlig skarp doft när man tar i dem. Blommar med brun- och gulmönstrade blommor med ett speciellt utseende, liknar nästan en snusnäsduk.

Vanlig i äldre trädgårdar.

Tar lite tid på sig att få upp sitt bladverk på våren, men belönar sedan med frodig grönska. Kraftigt växande, med ett nästan tropiskt intryck. Friskt grönt bladverk med 20 cm stora hjärtformade blad. Slingrar sig upp för stöd. Dolt bakom bladen kan man ibland få se de lustiga blommorna som påminner om pipor. De är spräckligt brungröna och doftar inte särskilt gott. Piprankan kan ta lite tid på sig det första året, men sätter igång rejält år 2 eller 3.

Pipranka är en kraftig och vackert grön klängväxt, ofta planterad i skuggiga – halvskuggiga lägen. (Sol till halvskugga) Kan även växa i full sol. Kan vara lite trög i starten men ger en mycket frodig grönska med tiden, får stora hjärtformade blad. Tål både sol och skugga är perfekt till skuggiga bersåer. Då den växer kraftfullt kan du tänka på att stödet ska klara tyngden av plantan. Trivs i jordar som håller fukt och inte torkar ut helt. En lerhaltig kalkrik jordmån är perfekt. Plantera gärna lägre plantor vid foten av en pipranka, för att ge den skugga den gillar. Jättedaggkåpa, om man vill matcha ton-i-ton. Daggfunkia i kontrasterande blågröna bladfärger eller t o m vitbrokiga blad.

Släng gärna i kompost vid plantering och vattna rikligt, en gång i veckan första året. Vill man klippa ner plantan gör detta under sommaren efter blomning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar