söndag 17 december 2023

Drömmar och planer för 2024

Så här skrev jag 2020 inför 2021 Planen är att ta bort buskarna framför stugan lägga ny markbeläggning ev stadga upp stugan och sen ska bänken jag fått av sambon i födelsedagspresent stoltsera framför stugan. Jag ska fixa dränering så att fukten fördellas bort från stugan till rabatter och diken istället. Den stora tanken är att lumma in min tomt till små mysiga rum och därigenom ska lite mystik.


2023 Buskarna framför stugan är nu borta med hjälp av starka väninnan Elisa och sambon. Jag och sambon la markduk och makadam framför stugan. Tak och hängrännor samt stuprör bytta och utkastare till regntunnor monterade. Det ska byggas "levador" och "akvedukter" för att flytta vattnet vidare i trädgården.


2020 Rhododendronhörnan

En träd och buskomgärdad liten mysig fika och hängmattehörna med möjlighet till pilkastning på tavla.

Här skall det planteras mer buskar för att täcka igen hålet mot parkeringen. Den stora granen ska fällas till förmån för ek och tallar. Det blir ljusare och luftigare men mer öppet för insyn så återplantering av lämpliga buskar och träd ska ske ganska omgående. 

Bambu och Schersmin vid hängmattan med eventuellt ormöga i botten likt en bäck alt damm och amerikanska blåbärsbuskar vid hålet mot parkeringen.

2023 Rhododendronhörna kallas numera "sonens hörna". Vi hittade en bänk i vedskjulet som nu är barbänk. Vi har nya rabatter i hörnan och en vägg av vedburar mot uppfart och bärbuskhörnan(som är uppbygd runt den gamla granstubben). Piltavlan kan komma att få en plats på vedburarna, tur man kollar gamla anteckningar *lol*

2020 Grillplats vid stubben
På stora gräsmattan vid infarten i häcken finns en stubbe och en sten i dagen där det är tänkt att ställa grillen. Runt grillen är det tänkt att jag ska ställa stolar och stockbänkar så att man kan sitta där flera stycken tillsammans och grilla eller bara mysa.Stubben är tänkt att fräsa ner eller att bädda in i en rabatt att njuta av ifrån grillplatsen. Den stora öppningen i häcken ska göras mindre med hjälp av planteringar eller grindar, skärmar etc. så att det inte lockas att köra in här samt för att göra tomten mer mysig.

2023 Stubben är kvar med en rabatt runt om. Det har fixats en stig med flis från stora infarten upp mot "sonens hörna". Det har inte blivit nån grillplats men på stenhällen står ett bord och två bänkar där vi fikar ofta. Stora infarten har fått ett simpelt staket och gräset innanför får växa högt. Det har tillkommit en lång odlingskrage med tampar vid sidorna som skärmar av så att man väljer att gå på stigen.

2020 Ängen

Här finns bland annat nattviol. Ängen ska helst låtas bli där ska det få växa som det vill. Möjligtvis kan man gå över med lie eller trimmern. Planen är att här kan det få växa ängsblommor och blommor för bin typ honungslök.

Låt en del gamla stockar och grenar ligga för djurlivet men rena ur lite så det ser hyffsat snyggt ut. Sätt upp fågelholkar och insektshotell. 

2023 Ängen ser likadan ut i dag. Ska fixa enklare inhägnad mot vägen med tampar/pinnar eller en rishäck. Ska slänga ut gamla blomfrön här. Och uppe vid gamla granen kommer det eventuellt 1-2 vedburar till. Även en smalare stig ska skapas ner till stora stigen.

2020 I hörnet vid häcken mot gula huset

Här tänkte jag sätta upp det gamla partytältsstommen och stärka upp den med reglar och höns/murnät och plantera klätterväxter för att få en mysig och enkel pergolaliknande historia. Rabatter med högre växter som väggar och en nätt utemöbel inuti. tak av byggplast eller presenning som är tät och över detta vass/grenar/ris och klätterväxter.

2023 Här har det inte hänt så mycket heller under åren som gått. Spirean ska skäras ner och häcken ska klippas. Får fundera på det där med pergolan. Kan vara en bra idé.

Bersån 

Så här skrev jag 2020;

Här måste det städas ur ordentligt.

  • Röja golvet nu när myrorna sover och täcka med kartong och markduk.

  • När är det bäst att skära i syrenen? "Har man inte tänkt beskära sin gamla syrenhäck mycket hårt är tiden direkt efter blomning idealisk, men en viss ansning brukar också behövas fram på höstkanten. Vill man däremot göra en radikal beskärning är vårvintern bäst, så att syrenplantorna får en bra start under försommaren." Källa: Kommunalarbetaren

  • Vad ska ytan användas till? Nätt fikahörna? Kanske duschhörna 😊

2023
Det har fortfarande inte hänt här nånting. Syrenen är fortfarande risig.
Till våren ska den glesas ur ordentligt ca 15 cm från marken.
Ev ska där sättas klasespirea istället eller kompletteras med denna som en blandhäck.
Och som marktäckning kanske det blir flis då jag har ganska mycket sånt kvar.

Planer finns oxå på att istället för snöbärshäck mot vägen sätta en oxelhäck.




Plantera mera murgröna t.ex mot bänken i Leos hörna.
Vore fint om den klättrade upp på bänken.
*****BLOMMANDE MURGRÖNA ÄR DET BÄSTA FÖR MÅNGFALDEN****

Fixa ett "årstidsbord" ett bord som man dekorerar efter årstid




Dags att börja vinterså lite.....blir nog mest blommor 2024 då jag alltid
glömmer att skörda mina grönsaker.
Ska leta fram lite godislådor och börja så, om jag hittar mina fröer. Lite jord i botten
på lådorna se till så att det finns lufthål Så blandannat
zinnia, tagetes, kål, persilja, sallad,dill, rödbetor för blasten. Strö över jord.
Ställ lådorna ute eller i
växthus. Glöm inte locken men luftigt läge eventuella lock. Ställ eventuellt lådorna i
en plastbackar med stort lock ovanpå mot en västlig vägg. Testa att göra detta med
blomsterlök.

Solslänten 2020

Framför inbyggda altanen sluttar ner mot skogen och ligger i anslutning till åkern nedanför syren bersån. Här finns en pinad pion som behöver ny plats. "uppdatering 2022 pionen är uppgrävd och flyttad men överlevde ej" En igenvuxen rabatt vid altanen och en buske (?) eller är det flera. Plommonträdet står längst ner med ytterligare en syrenhäck mot åkern. Tanken är att plantera solälskande bärbuskar här som inte är för höga för att även rumma in denna del och för att markera min tomt. Tänkte även lite odlingskragar här med örter och bladgrönt kanske lite sommarblommor. Samt fler fruktträd. I framtiden kanske jag bygger ut ett soldäck här men bara kanske. 

Samma här ingenting har hänt 2023 Jo att pionen lever och är planterad i rundeln vid stora gräsmattan. Ska gräva ur närmast altanen och eventuellt göra som på framsidan lägga markduk och grovt makadam. För att sen kunna ställa krukor på platsen. Kanske mura en rabatt mot stenmuren för att där ha lavendel och annat torktåligt kanske örter. Funderingar finns på en damm här inbyggd i slänten där regnvattnet kan passera på sin väg mot odlingarna längre ner. En enkel lösning med grävd grop uppe vid övre tunnans hängränna. När utloppet är stängt så rinner vattnet ner i en grävd grop fodrad med betong och lera. Som när den är full rinner i ett rör till en större damm lite längre ner. Och som när den är full fyller på nästa osv. tills allt mynnar ut i en våtbädd med vattenälskande växter. "Tänk levador" hittade en likasinnad på rubens rabatter.

Gläntan 2020

Vid parkeringen mot stugan ligger en rabatt med bergenia samt 2 st rönnbär.  Här vill jag ha nån färgglad buske vintertid och som blommar vackert sommartid. Kanske Aronia? En portal ihop med vedförvaringen är tänkt mot parkering/uppfartsväg där kan det växa klätterhortensia, murgröna eller varför inte pipranka. Tyvärr kommer lilla granen som jag har tänkt spara kanske gå åt vid fällning av dom 2 stora granarna vid stenröset och dasset. Finns även en vad jag tror schersmin bakom den lilla granen. Även rönnbären kommer gå åt och omplanteringsbänken ligger dåligt till vid fällningen också. "Uppdatering 2022 bänken blev flyttad och är bevarad än så länge, är i dåligt skick"

2023 Schersminen finns kvar likaså rönnarna och bergenian. Lite blomsterlök och höstöga är planterat på platsen där det även finns en berberis och ett Körsbär? Tror jag. Bänken står nedanför stugan under enen. Ja sjunger väl på sista versen. Men håller ett tag till.

2020 På gräsmattan mellan stugan/förrådet och parkeringen finns en liten rabattrundel den ska göras iordning med en fin buske typ smällspirea Diablo och lite annan upplyftande.

2023 Just nu är det stökigt här. Vid rundeln är en stor grop där en jättesten var innan sonen och sambon grävde upp denna. Ytan framför stugan innanför rundeln ska bli uteköksyta.

Har även planer på hala gräsmattan mot förråden. Där lägligt vid köksfönstret ska
marken täckas med flis och det ska byggas ett utekök eller snarare en bänk att ha
grejerna för matlagning på. Glöm inte att komma ihåg att ge plats för stegen upp
till vinden.
Detta är bara ett av många förslag på hur ytan ska fördelas.
Gångarna är där dom är och den lilla rabatten likaså. Kan vara smart att även mot gången in till stugan ha ett bord/bänk för avlastning när man åker dit och hem.

2020 Odlingsdelen längst ner på tomten

Här har mormor sin trädgårdslasagne där hon ska odla blommor? Ett vitt land?

Det kommer bli flera lasagnebäddar/hugel/upphöjda bäddar här för att höja odlingsdelen som är mycket lägre än övriga tomten. 2 stora granar längst ner på tomten ska fällas så att det blir mer ljus på tomten och stubbarna ska ev flisas. Alla grenar ska köras till flis och läggas i gångarna grenar som inte blir flis får bli till hugelbäddar och återfuktar och tillför mull till dom kommande rabatterna. Det är tänkt att odla hallon här men tror jag har tänkt om och vill ha hallonen i ett eget land med gräs runt så att det är lätt att klippa hallonskott.

2023 Lasagnerabatten har använts till potatis och grönsaker under dom tre år som gått. Nu får det bli blommor till mormor. Rosen vid stugan har redan flyttats ner. Trodde den hade dött men så här ett år efter har nya skott skjutit upp men rådjuren har varit framme och beskurit. Har flera kragar/land på ytan nu och det finns en odlingstunnel bredvid. Hallonen får bli i hinkar eller upphöjd rabatt eller inte alls. Stubbarna fick vara kvar. Och vi tog ner björken vid förråden. Vedförrådet har fått dörrar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar