fredag 28 oktober 2022

Planerar en regnrabatt

                                                        Foto: Y.S "Solgläntan"

"En regnrabatt är en nedsänkt rabatt som är anpassad för att kunna ta emot vatten. Dit kan du leda vattnet från ett stuprör . Regnrabatten är uppbyggd av en dränerande växtjord. Nedsänkningen gör att vatten kan samlas ovanför planteringen och sedan långsamt sippra ner i marken.  En ränndal leder bort regnvattnet till en grönyta för infiltration. Tänk på att marken måste luta ut från husgrunden. Se till att avståndet mellan utkastaren och ränndalen inte är mer än fem centimeter. Då minskar du risken för att vattnet stänker upp på husväggen."       
Källa:  https://www.nsva.se/rad-och-tips/oversvamningar/ta-hand-om-regnvattnet/

I denna rabatten ska jag ha vattentåliga växter, vattnet leds dit med en ränndal eller hängränna på marken eller varför inte via en drycreek även en luftburen ränna kan fungera. Vattnet kan samlas i en rund murarbalja eller dyligt som en mindre damm där en näckros kan bo för att sedan svämma över i rabatten.

Foto: VA SYD
Jag funderar på att ha en nedanför stugan och en ovanför för att lättare få tillgång till vattnet. Jag har redan vattentunnor där jag samlar vattnet från stugtaket i med hjälp av vattenutkastare på stuprören. Tanken är att samla så mycket vatten att alla tunnor är fulla först sen fäller jag ner utkastarna och fyller på regnrabatten det kan även gå en dräneringsslang från vattentunnorna när dom blir överfulla till regnrabatterna. På senhösten töms tunnorna och då måste den andra lösningen fungera så att vatten inte står nära husgrunden.

Jag var för några år sedan på Madeira med en väninna där transporterade dom vatten över ön i levador. Det kan ju vara nåt för oss här oxå. Naturligtvis i mindre skala.

Börja så här; om du inte redan har en vattenutkastare på ditt stuprör, köp en sådan eller flera gärna en fällbar och montera på ditt stuprör. 

Källa: resemakarn.nu Dalslands kanal en typ akvedukt

Eller led bort vattnet direkt från hängrännan med en akvedukt lösning. Det har vi gjort hemma vid huset. Vi går alltså under en hängränna som går från en hängränna och till en kulle på tomten där vi samlar vattnet i en tunna som sedan kan användas i odlingarna. På vintern ska tunnan tömmas och vändas på och rännan förlängs och läggs i gammal befintlig sandlåda där vattnet sakta får rinna tillbaka ner i jorden. Skaffa vattentunnor med överfyllningsskydd. Se till att du har en rörböj längst ner på stupröret också som leder ut vattnet till tomten det är den du ska bygga vidare på. Bygg/anlägg din ränndal i valfritt material och utseende allt efter smak och tillgång. Du kan gjuta eller bygga i trä. Använda tegelpannor eller köpa färdiga lösningar. Anlägg en bäck som är torr vid fint väder men som leder bort vattnet när det regnar. Kolla fallet noga så att vattnet verkligen rinner bort från byggnaderna. Led vattnet till gräsmattan, regnrabatten, dammen, odlingen, stenkistan.
En regn rabatt är torktålig även när solen skiner och suger upp vattnet när det regnar.
  1. Anlägg denna på ett ställe som är lägre och en bit ifrån fasaden/huset.
  2. Gräv ut 1/2-1 meter djupt och så stort att det tar upp vattnet från ditt tak, sluttande kanter som en djup tallrik, ca 5% av takytan är brukligt.
  3. Fyll botten med 20-30 cm grus eller grövre material så att vattnet leds neråt. Täck med fiberduk. Fyll på med sandrik jord så att vattnet lätt leds ner till gruslagret.
  4. Dags att plantera växterna. Gärna naturliga växter ifrån Sverige som klarar korta blöta perioder och längre perioder av torka.
Bildkälla: tradgardstrollet.se Leta dig till tradgardstrollet där du kan se mer information om Zonerna som inte är detsamma som som vanliga växtzonerna.

Jag kommer använda växter såsom Kabbeleka och strandiris som fungerar både i blött och torrare läge.
Även Astillbe och Daggkåpa kommer att fungera. Hosta, primula och smörboll, fackelblomster samt naturligtvis en näckros. Tror även att Lysmachia den krypande varianter fungerar som marktäckare här. Humleblomster och älggräs, kärrtörel och kärrbräken, blomvass och Mikadoblomma. Vattenkrasse till bäckfåran.
 Kolla den virituella Floran länk finns hos trädgårdstrollet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar