Övervintra pelargoner
När sommaren är över och det är risk för nattfrost är det dags att plocka in de pelargoner som stått ute och som ska övervintras. Finns olika sätt men det som helt styr är tillgången av ljus. Finns det möjlighet att placera pelargonerna ljust, tex i ett isolerat uterum eller på en inglasad balkong kan de mycket väl blomma hela vintern igenom. Förr i tiden stod dessa alltid inne i glasverandan.
Bästa sättet att övervintra sina pelargoner är därför att placera dem på en så ljus plats och sval plats som möjligt. Jag förvarar dom i vårat kalla vedförråd tillsammans med citrus och fikon. Hur mycket vatten pelargonen behöver styrs av temperaturen, står pelargonen svalt räcker det med ytterst lite vatten medan en varm placering kräver mer vatten.
Tidigt på våren, när ljuset är på väg tillbaka, kan det många gånger vara läge att putsa pelargonerna samt beskära dem OM det behövs. Pelargoner som är skräpiga eller rangliga beskärs med fördel. Även den som föredrar kompakta plantor gör klokt i att beskära plantorna rejält. Är plantorna däremot fina finns ingen anledning att beskära dem eftersom det förlänger tiden tills de börjar blomma igen.
Omplantering
Det står ofta att pelargoner ska planteras om på vårvintern, men det behövs bara om pelargonen ser trött ut och rotsystemet fyller ut krukan. Välj då en krukväxtjord av hög kvalité. Därefter är det dags att börja vattna med svag näringslösning igen.
Föröka själv
Ta av ett toppskott med tre-fyra blad från en frisk planta. Om det är någon knopp eller blomma på skottet plockas den bort liksom de understa bladen så att ett till två blad finns kvar. Sätt sticklingen i en liten kruka med jord, tex så- eller planteringsjord. Låt ett par cm vara under jord och håll jorden fuktig. Det är bra att hindra avdunstningen från sticklingen. Det kan göras på flera olika sätt. Viktigt är att det inte blir för tätt och att luft kan komma till. Cocktailtomater och kiwi säljs ofta i plastlådor och de är perfekta att sätta över sticklingen. En petflaska med avskuren botten och utan lock fungerar också utmärkt liksom att lägga lite plastfolie över. Efter ett par veckor har sticklingen rotat sig och du har en ny pelargon. Plantera om den i en större kruka när rotsystemet tydligt syns när du lyfter upp krukan.
Det är vackert att sätta en stickling i vatten i en vas och se hur rötterna växter fram. Ibland läser man till och med att det är en fördel att sticka i vatten, men det är fel. De rötter som utvecklas i vatten är sk vattenrötter och illa lämpade för att ta upp vatten och näring när sticklingen sedan ska planteras om i jord. Sticklingarna i vatten blir dessutom längre, gängligare och rotningen i jord tar flera veckor längre tid än om den sticks direkt.
Läget
Trivs utmärkt i varma och soliga lägen. Älskar ljus och värme. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Vind skyddat läge och väldränerad jord.
Plantera inte för tätt ihop med andra växter då dom vill ha ljus och breder ut sig med tiden.
Näring
Plantera om dina övervintrade/nyinköpta pelargoner som flyttas ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.
Vatten
Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Undvik att vattna mitt på dagen då vattnet dunstar bort.
Är torktåliga men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dom bra och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.
Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.
Putsa
Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar