söndag 24 januari 2021

Citrus

 Jag har en kumquat en liten sorts citrus. Har väl haft den i ca 2 år nu. Aldrig fått frukt men nån enstaka blomma. Jo frukt fanns när jag köpte den på "rea" typ efter säsong.

Tänkte här samla lite fakta jag hittar om hur man ska sköta detta släkte.

Nu är det januari månad när jag skriver detta och jag har mitt "träd" på vinterförvaring med extraljus i vårat kalla vedförråd. Det är inomhus och den enda värmen är via solpaneler som just bara håller frosten borta.

Ett tips är att ta in ditt träd så sent som möjligt. Låt det stå ute skyddat från väder och vind. I göteborgstrakten så är det en som har det ute till november under tak och med fiberduk vid frost.
Väl på vinterförvaring så vill den ha det svalt , hög luftfuktighet och men inte dragigt minst 5-10 grader. Frostfritt!! För min kumquat och lägre ner mot nollan för vanlig citrus. Citrus är känslig mot torr luft och har du den mera varmt så duscha den emellanåt. 

Ljuset är viktigt för en citrus. Det behövs ca 10-12 (12-14) timmar om dygnet ett tecken på att den får för lite ljus är att bladen trillar av. Ju varmare ju ljusare.

Vatten och Näring

Vatten behövs det mindre av när temperaturen sjunker. Gör som på sommaren vattna igenom och ta bort överskottsvattnet. Vill kallförvaring behövs det vattnas ungefär var tionde dag. Vattna inte förrän ytan känns torr i övre delen av krukan. Trädet får inte stå blött. Och det får inte heller torka ut.  Ha i lite citrusnäring i vattnet vid varje vattning under vinterförvaringen. Eller annan ekologisk näring med balanserad NPK samt lite järn (järnsulfat) ca 1 gång i månaden. (ca 1 tsk till en kruka på 5 liter eller ett par matskedar till ca 60 liter). Gula blad= näringsbrist, tappar blad=ljusbrist, tappar blad trots extraljus=ojämn värme, dragigt, torrt.

Under perioden mars-oktober behövs extra näring en gång i veckan. Vattna igenom plantan ordentligt och låt sedan torka upp vilket men ej sloka för då har den redan svultit. Använd gärna en självvattnande kruka. Vattnet ska ha samma temperatur som omgivningen.

Man behöver INTE beskära citrus bara om den enligt tycke är för stor eller har gamla risiga/döda grenar. Och då gör man detta under våren eller försommaren. Rota dina sticklingar och få nya träd.

Skörd

Skörda din citrus under vintermånaderna. Skörda den hellre lite grön än när den är övermogen. Obs inte jättegrön måste vara gul/grön då citrus inte kan eftermogna!


 Citrus fäller inte sina blad. Men kan framåt januari-februari tappa lite blad trots bra förutsättningar. Oftast beror det på för lite eller för mycket vatten, ojämn temperatur eller för lite ljus.

Ta ut dina träd så snart som möjligt när dagarna blir längre och frostrisken har minskat ordentligt. På med fiberduk och om det börjar närma sig nollan med risk för frost så in bädda in dom i fleece eller lätta täcken. Kommer det däremot en kallfront så in med dom igen tills den är förbi.

Jorden

En citrus föredrar en sur jord mellan PH värde 5,5-6,5. Sänk genom att tillsätta torv i jorden, rhododendronjord eller orkidéjord (alltså flis/barkkompost passar bra). Finns även speciell citrusjord i den är det ofta lecakulor och/eller grovt grus inblandat för att dränera plantan bättre så att fukten inte blir stående. Trivs inte i kompakt jord. Starkväxande sorter bör planteras om var 4:e till 5:e år. Plantera inte om för djupt, jordytan skall hållas i nivå med rothalsen. Ett alternativ till omplantering är att mylla ner brunnen ko eller hästgödsel på till våren i toppskiktet på krukan har du inte tillgång till detta så ta "guldvatten". Fortsätt med ditt citrusgödsel. På sommaren kvävs lite mer kväve och du kan då ge extra kväve genom "guldvatten" igen (glöm inte att späda).

Egen Citrusjord

2 delar planteringsjord
2 delar rhododendronjord
1 del sand/grus/leca

Har märkt att min kumquat trivs bättre ute på uteplatsen i lä för vinden än i ett varmt växthus. Se bara tills så att den inte torkar ut och vattna regelbundet med näringslösning i vattnet låt rinna av och se till så att krukan inte står blött. Glöm inte att den gillar fukt i luften duscha bladverket ofta. Duscha plantorna ofta. 

Ohyra
Duscha angripna plantor med såpvatten (50 ml såpa eller diskmedel/1 liter vatten) Det behövs upprepade behandlingar.

Vid svårare angrepp duscha med såpspritlösning (1 dl såpa eller diskmeldel/ 1-2 msk t-röd/1 liter vatten)

När inget hjälper!  Köp rovkvalster Amblyseius Swirskii eller Phytoseiulus persimili eller Raptol Insekt effekt som kan användas mot olika typer av skadedjur, som spinnkvalster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar