Att göra "Året Runt" i trädgården

 Här kommer min lista på vad man kan göra månad för månad. Jag skriver denna 30/12 2020 men den kommer att uppdateras vid behov. Jag tycker det kan vara praktiskt att ha en sån här lista eller kalla det trädgårdskalender.

Nu har mitt gamla inlägg fått en fast sida istället 17/1-21

Januari

Töm torrbollarna i  din stuga (om du har en sådan) gärna en gång i veckan. Om inte så gärna i alla fall en gång per vintermånad. Passa på att så chili i slutet på månaden har du inte tid eller lust nu så gör detta nästa månad.
Återanvänd gärna din julgran om det är den äkta varan samt granris som du haft på balkongräcken och lägg dessa grenar under blåbärsbusken om du har någon. Eller skydda dina perennodlingar eller krukor för vårsolen. Ta fram solskyddsväven till dina växter så att den är redo inför våren.
Tänk på att ge vissa växter extrabelysning. Titta till dina övervintrande växter i förråden.
Trampa ner ev. snö under fruktträden så att sorken inte kommer åt. 

Gör iordning dina trädgårdsverktyg. Slipa sekatörer och knivar, lie samt spadar så att dessa är redo inför stundande trädgårdtider.

Februari

Så din chili i början av månaden om du inte gjorde det i slutet på januari.
Ta vintersticklingar medans dina buskar fortfarande är i vintervila och sätt dessa i kruka. Du kan ta sticklingar från exempelvis forsythia, kornell, pil, fjärilsbuske, fläder, liguster och schersmin. 

Gallra och beskär buskar som forsythia, pil, rönn, oxbär, kornell, schersmin, paradisbuske och tok nu på vårvintern. I södra Sverige går det ofta att starta med detta redan i februari. Ta bort risiga och skadade grenar för att ge plantan utrymme och kraft för nya grenar.
Vissa träd är toppen att beskära i februari under vårvintern, tex äppel- och päronträd, det är lätt att se var man skall klippa när inte alla blad skymmer sikten. Friska grenar som du klipper av går att använda som sticklingar. Du kan också prova att sätta en kvist av exempelvis äpple i en vas med vatten. Då kan du njuta av äppelblom inomhus! Även massa andrar buskar och träd passar att klippa under vårvintern, bl.a oxel och snöbär men när det gäller snöbäret så lämna ca 3 grenar som kan dra vatten åt resten av häcken. När man beskär är det viktigt att ha bra och vassa verktyg av god kvalitet. 

Du kan behöva: En sekatör, En gren såg, En sekatör med teleskopsskaft, om det är höga träd

Förbered rabatter och odlingsbäddar. Samla material om du vill göra lasagne eller hugelbäddar etc. Börja rensa ogräs som börjar synas tidigt så sparar du tid till senvåren.


Mars

Nu kan du så flertalet frösorter se kataloger från fröfirmorna.
Köp och förgro potatis för utplantering i början till mitten av maj. 
När vårsolen🌞 börjar titta fram och eventuell snö har smällt så kan det vara härligt att börja pyssla i rabatterna. Klipp ner perennris och lägg i kompost eller på dina rabatter. Passa på att plantera nya perenner, buskar och träd om det går att gräva eller vänta in april månad. 

  • Vattna vintergröna växter. 
  • Skydda dina vårlökar mot hungriga djur. 
  • Skydda dina växter även mot frost. Ta fram duken du förberedde i januari och änvänd granris och annat ris att göra ett skyddande täcke med.

April

Om du i mars inte kunde eller hann så kan du i april plantera nya perenner, buskar och träd. Om du inte köpte sättpotatis i mars så gör det genast nu i april och lägg på förgroning. Rekommenderar att sätta potatisen i lite jord. Fortsätt att så fröer se sorter i fröfirmornas kataloger. En del bara inomhus och en del går nu även så ute.
När tjälen har släppt kan man gödsla gräsmattan. Jag använder guldvatten och lakvätska från komposten. Genom att gödsla tidigt på året så stimulerar man att  gräset växer, snarare än mossan och ogräset.

  • Förodla gurka. 
  • Sätt dahlior i kruka för förgroning först inomhus och sen  i växthus eller uterum. 
  • Grodda krispiga skott att ha till vårlunchen eller på mackan. 
  • Starta en pallkrage.

Maj 

Det finns fortfarande tid att beskära äppel- och päronträd. Barkympa och få flera sorters äpplen på samma träd. Gnagskadade träd kan bryggympas.

I rabatterna börjar det spira, rensa och klipp bort bort det som är visset från förra året om du inte gjorde det redan i mars. 

  • Kratta bort gamla löv och visset dött gräs. Sniglar och snäckor övrvintrar ofta under högar med döda växtdelar. Samla in dem innan sniglarna hinner lägga sina ägg. 

Rensa bort ogräs, passa på när det är smått samt när jorden är fuktig., skyffla grusgångar och ta bort gräs mellan plattorna i gången. Ju tidigare du tar itu med ogräset, desto mindre besvär har du av det senare i sommar. 

  • Det går lättare att rycka upp fleråriga rotogräs samt att kantskära mot rabatt, gräsmatta och gångar så länge vår vätan är kvar i jorden. 

Gräv bort alla stora ogräsplantor som du ser, och luckra öppen jord i rabatter och köksväxtland ofta med en klohacka så att inte fröogräset får fäste.
Gödsla sedan med stallgödsel och kompost. 
Mata jorden för bra växtkraft! Gödsla runt fruktträd, bärbuskar, rosor och perenner så att växterna får en bra start på tillväxtperioden. Se efter om det finns färdig kompostjord att använda till vårgödsling och jordförbättring. Det är på våren och försommaren när växtkraften är som kraftigast som behovet av näring är som störst. Gödsel, kompost och växtrester (typ gräsklipp och ogräsrens. Ge extra näring till krukväxterna på fönsterbrädan. 

  • Förgrodd potatis av mycket tidiga sorter som man vill få knölar av till midsommar sätts i odlingshink, stor kruka, skyddad bänk eller upphöjhd jordbädd i mitten av maj. Täck blasten vid minsta risk för frost. Sommar- och vinterpotatis sätts på friland i mitten av maj. 
  • Var beredd det kan fortfarande bli frost i så gott som hela landet. Risken för nattfrost är inte helt över förrän en bit in i juni. Om det blir kallt kan du behöva ta in sommarblommor och känsliga plantor som du har i kruka. Alternativt kan du täcka med fiberduk. Fiberduk håller kvar värme och fukt över sådden och skyddar också mot fröpickande fåglar, morotsflugor och kålfjärilar. 

  • Viol, pensé, kinesisk förgätmigej och fyllda tusenskönor tål en del frost och kan planteras ut i krukor och lådor nu. 

Klipp bort döda grenar och vissna blommor från rosorna.

  • Björken bestämmer när du ska beskära rosorna. När dess blad är stora som musöron är det dags. En gammal regel som fortfarande gäller. 

  • Plantera bar rotade rosor så fort som möjligt efter inköpet. Krukodlade rosor kan planteras under hela odlingssäsongen. Plantera helst en molnig dag. 

Så mera fröer och börja avhärda dina sådder/sticklingar så att dom klarar av att ställas ut i juni.
Plantera nya perenner eller sommarblommor om det har blivit luckor i rabatten. Designa och planera nya rabatter. Glöm inte av att ta en fika och att passa på att njuta lite av alla underbara blommor och blader.
Titta till lökväxter(påskliljor, tulpaner) lite extra och passa på att gödsla dessa med benmjöl inför nästa säsong. Obs. låt blasten vara kvar så att näringen kan gå ner i löken. Tycker du att det ser skräpigt ut så bind ihop blasten. Jag brukar så sommarblommor över lökarna så att dessa kan skyla över bladen på lökarna som ska stå kvar. 

  • Tulpaner och andra lökväxter som rådjuren älskar spirar nu för fullt. Skydda dem med något som luktar riktigt illa. Rå’ Odör är ett medel som verkar fungera bra som avskräckningsmedel. Likaså en gröt på blodmjöl och vatten blandat med en skvätt ammoniak. Använd viltskrämma mot rådjur, harar och kaniner. 
  • När tulpanerna blommat över knipsas den vissna blomman eller frökapseln bort. Blast och stjälk får stå kvar och tillverka kolhydrater till löken under jorden. Stjälk och blast tas bort först när de vissnat ner helt. 
  • Dela snödroppar så får du fler! 

Plantera, plantera, plantera! Våren är en av de bästa tidpunkterna att plantera växter. Nästan alla växter går bra att plantera nu i maj. Tänk på att vattna alla nyplanterade växter ordentligt, då vårarna ofta kan vara ganska torra. Vintergröna blad- och barrväxter planteras med fördel i maj. Tidig ­plantering är hur bra som helst för alla ved­artade växter – träd, buskar, rosor, barrväxter och häckväxter. Ju mer tid de får på sig innan den verkliga sommarvärmen kommer, desto bättre hinner de acklimatisera sig under det viktiga första året.
Dags för de första sådderna i grönsakslandet, åtminstone i södra och mellersta Sverige. Så och förkultivera inomhus för senare utplantering.

  • Dill, persilja, morötter, palsternacka och sockerärter kan sås så fort jorden reder sig, det vill säga då ­värsta vinterblötan har torkat upp. Men vänta lite med bönor och rödbetor – de behöver varmare jord. Direktså också sommarblommor som solros, indian- och fjärilskrasse och luktärt (om du inte försått dem). Dessa växter är så pass tåliga att de klarar lite kyla. 
  • Fortsätt att så och förkultivera slanggurka för utplantering i växthus – så inomhus i början av maj. Fortsätt att avhärda förkultiverade växter som tomat, basilika och aubergine.
  • Du kan fortfarande så och förkultivera köksväxter och blommor inomhus. Nu är det dags för snabbväxare som lövkoja, gyckelblomster, krasse och luktärt som inte behöver mer än 5–6 veckor för att bli utplanteringsklara. Slanggurka för växthus kan du också så nu.

    Använd alltid specialjord för balkonglådor och krukodling när du planterar ut dina sommarplantor detta för att säkerställa att dom får tillräckligt med näringsämnen för att kunna växa ordentligt. Har du koll på läget så blanda gärna din egen jord. 👍

    Under maj passar det bra att rulla ut färdig gräsmatta – var noga med underarbetet innan gräsmattan rullas ut. Har gräset börjat spira? Ge gräsmattan en make-over! Dressing av gräsmattan görs när gräset har skjutit fart på våren och har en god tillväxt. Lägg på ett högst 5 mm tjockt lager sand med kornstorlek 0,2–2,0 mm. Gödsla gärna gräsmattan flera gånger under våren – ”lite och ofta” är bättre än ”mycket och sällan”. När vårvärmen kommer så börjar också gräset växa allt snabbare. Klipp det ofta så får du en tätare gräsmatta med mindre ogräs! 

    Förgro knölväxter som dahlia, underblomma, ixia, fresia, jättestäpplilja, kanna och gladiolus nu i början av maj (om du inte har tjuvstartat redan i slutet av april) för att sedan plantera ut dem i slutet av maj/början av juni. 

  • Praktlilja, gladiolus, kaphyacint, bukettranunkel, höstlilja (montbretia) och kungslilja planteras i början av maj. 
  • Plocka bort den lackröda liljebaggen från liljeväxter så fort du ser den! 
  • Sommar- och höstblommande perenna lök- och knölväxter planteras från mitten av maj.

    Rensa upp och gör rent och få i gång dammen. Köp och plantera perenna växter i vattenväxtkorgar av plast. Vänta med att köpa ömtåliga ettåriga vattenväxter och flytande vattenväxter som vattenhyacint, musselblomma och mossbräken. 

  • Näckrosor bör planteras tidigt om de ska hinna blomma. Sätt plantan i en näckroskorg och använd speciell näckroslera (finns i trädgårdsbutiken) istället för jord. 
  • Har du ett fågelbad i trädgården, rensa ur det och gör rent samt fyll på med friskt vatten.

    Putsa och bind upp klematis och andra klätterväxter så fort som möjligt innan de nya skotten börjar spira.
    Om vårblommande buskar som rosenkvitten, vårginst, pärlbuske, forsythia och brudspirea behöver gallras ut eller beskäras så görs det precis efter blomningen. 

    Höstblommande perenner som precis har kommit upp kan, om det behövs delas i början av maj.
     
  • Plantera sparris. 
  • Skörda rabarber och sparris. 
  • Ställ i ordning jordgubbslandet. Döda växtdelar drar till sig sniglar och snäckor.

    Om du har växthus och ännu inte planterat ut dina tomat- och gurkplantor så kan du göra det nu. 

    Planera och skriv en lista innan du går till trädgårdsbutiken. Köp inte enbart det som ser grönt och knoppigt ut just nu, utan tänk också framåt. Även hösten ska blomma! 

Juni

När risken för frost är över kan du ställa ut dahliorna alternativt plantera ner dom i rabatterna. Du kan börja så fröer ute direkt nu i landen. Plantera dina avhärdade växter/sådder.
Så lite sallat varje vecka för att få färsk sallad ofta. Så inte allt på en gång du ska ju hinna att skörda. Sallat är ju dessutom jättelätt att så, och du kan med fördel använda plastbyttor från mataffären som det tex legat frukt i, och fylla med jord och några fröer. Glöm inte att så rädisor i omgångar och att gödsla dina krukor och bäddar.
Just krukorna har ju begränsad tillgång till näring från jorden runt omkring så fokusera din gödsling på dessa. Oftast använder jag flytande näring som jag blandar i vattnet när jag vattnar. Guldvatten, lakvatten eller nässelvatten. Du kan även blanda hönsgödsel i vatten och vattna ut späd detta med mycket vatten. Det går även att toppa med gräsklipp och avklippta perenner. Ha gärna en avsedd veckodag för gödsling så att du kommer ihåg detta. 

Jaga skadedjur och insekter.
Hitta och gör dig av med sniglar och kållarver. Men var rädd om nyckelpigorna, de äter upp bladlössen och andra småkryp som kan skada dina växter.
Om du har rådjur och harar i faggorna så kan det vara värt att hägna in och skydda odlingar och nyplanterade träd med staket och nät.
De amerikanska blåbärsbuskarna brukar jag skydda med nät så att inte fåglarna knaprar åt sig godsakerna innan vi själva hinner.
Samla material och täck dina rabatter med hopkrattat gräsklipp, lägg det gärna som täckmaterial i odlingsland, runt häckar eller under bärbuskar.
Gräsklippet innehåller massor med näring, gör att fukten stannar i jorden samt håller ogräset borta ett litet tag.
Knipsa bort vissna blommor det är  ett enkelt och billigt sätt att hålla igång blomningen länge.  Även blommande buskar gynnas av att man klipper bort blommorna innan de bildar frön.
Detta gäller tex Syrén.

På många ställen i landet så blir det förbud mot att använda kommunalt vatten till att vattna i trädgården under sommaren. Då är det bra att planera och tänka lite smart. Genom att samla, spara och återanvända vattnet. Samla regnvatten i tunnor och baljor. Är det riktigt illa kan man även spara vatten inomhus så kallat gråvatten. Varje gång du ska spola fram kallt eller varmt vatten står ju kranen och bara rinner. Samla detta vatten i baljor och tråg till att vattna med så slösas ingen bort när det är ont om vatten under sommaren. Glöm inte av att ställa lite hinkar i duschen.😀

Juli

Njut av sommaren!
Kartgallra dina fruktträd. Så underlättar du för frukten att få växa sig stor. Ta bort frukt som växer tätt ihop eller är skadad. Så på en gren med tex 5 små äpple-kart, så kanske bara ett blir kvar. Spara då det största och finaste, och ta bort de andra.
Sätt upp nät runt dina bärbuskar om du vill ha dom i fred för fåglarna. Amerikanska blåbär brukar vara populära för fåglarna.
Safta, sylta och konservera, torka och frys in. Prioritera dina bästa grödor, och om du inte hinner ta hand om dem med en gång, så frys in. Jordgubbar, blåbär, hallon är underbart att lägga i smoothies eller på frukostfilen under vintern. Till och med fläderblommor går bra att frysa in och göra saft på vid senare tillfälle. Vinbären brukar också åka in frysen.

JAS-beskärning
I juli, augusti och september är det en bra tid att beskära de flesta träd. Då har saven stigit, och trädet har gott om tid att läka innan vintern och kylan kommer. Att beskära denna tid på året gör även att man får färre vattenskott. Jag brukar dock vänta med att beskära mina fruktträd, till slutet av JAS, så att jag hinner plocka av all frukten.

Genom att klippa bort blommorna på de perenner och sommarblommor som redan blommat klart kan man få till en andra blomning. På engelska kallas detta för “dead heading”, men mig veterligen finns inget bra ord på svenska. I samband med att jag klipper bort blommorna, så passar jag även på att vattna och gödsla lite.
Ta kort på rabatter, träd och odlingar. Dokumentera dina bilder med kompletterande text och anvisningar vad du har i dina rabatter. Då får du lättare att planera i vinter.

Augusti

Luften är i augusti ganska fuktmättad.
Buskar, träd och perenner, som kommer i jorden hinner rota sig innan vintern. Varför inte ta tillfället i akt och skapa ny rabatt eller buskplantering.
Extra viktigt i landets kallare delar att inte vänta för länge. Plantera höstblommande buskar. Finns krukodlat att köpa som snart är i full blom att njuta av redan i år så får du fort en fin rabatt. Plantera vintergröna växter som hinner utveckla stadigt rotsystem innan vintern.

Många gräsmattor är helt bruna efter en torr sommar. Men så snart regnet och fukten i augusti kommer så börjar gräset växa igen. Passa på att reparations så nu när jorden är fuktig och varm. Fröna gror snabbt och hinner etablera ordentliga rötter innan vintern. Nyanlagd gräsmatta ska vattnas ofta och lite.
Skörda och njut av din trädgård. Toppa dina tomatplantor så nya blomklasar bildas. 

JAS-beskärning

I juli, augusti och september är det en bra tid att beskära de flesta träd. Då har saven stigit, och trädet har gott om tid att läka innan vintern och kylan kommer. Att beskära denna tid på året gör även att man får färre vattenskott. Jag brukar dock vänta med att beskära mina fruktträd, till slutet av JAS, så att jag hinner plocka av all frukten. 

Dela och föröka vårblommande perenner. Gräv upp plantan och putsa bort visset eller dött. Dela plantan − varje del ska ha friska blad och rötter. Jordförbättra på planteringsstället.

Skörda kryddväxter. Repa av blad från stjälkar och lägg på ett galler. Ställ på skuggigt och torrt ställe. Eller kör i en torkmaskin. Rör dagligen runt till alla blad torkat och lägg i burk. Dragon, citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin och timjan till exempel.
Basilika, dill och persilja är bättre att frysa in i stället.
Ta in basilikan som står ute. Den är känslig för svala nätter som börjar dyka upp.

Ta hand om sommarblommorna. Ta bort det som är visset. De fortsätter sätta nya knoppar om du sköter dem. Vattna och gödsla minst en gång i veckan och plocka bort överblommat.

Ta bort blasten från potatislandet så fort potatisen är skördad för att undvika potatisbladmögel som kan ge brunröta på potatisen. Ser du bruna fläckar på bladen ta bort dem omedelbart.

Beskär och rensa
Beskär träd och växtlighet. Putsa häcken en sista gång i slutet av månaden. Den växer inte mycket mer utan förbereder sig inför vintervilan. 

Rensa ogräs som garanterat kommer igång nu efter torkan. Gör en insats innan det går i frö.

Gröngödsla kökslandet efter skörd.
När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Ger god näring inför nästa säsong. 

Gallra vinbärs-och krusbärsbuskar efter skörd. Ta bort gamla, risiga och döda grenar. Så att busken få ta del av solljuset och vinden. Beskär hallon och björnbär. Klipp bort alla skott som gett bär i år så satt nya skott får plats att växa. Plocka upp fallfrukt från gräsmattan den lockar bara getingar och sniglar.

September

Hösten närmar sig och ena dagen en vacker blomma och nästa dag får den gå i komposten. Passa på att njuta så mycket du kan. När frosten kommer så är det SLUT men bara för i år.  Bäst just nu är krysantemum!
SKÖRDA
Det mesta är skördat men fortsätt och ta det sista i kökslandet.för vinterns behov. Ärtor och bönor kan förvällas och läggas i frysen, annat passar sig bättre som inläggning eller direkt i salladen. Lök bör hängas på tork för att få ett tjockare skal och därmed tåla lagring bättre. Allt som är ovan jord (utom kål och persilja) måste vara skördat innan första frosten.De sista tomaterna kan ha svårt att mogna i växthuset. Då kan du plocka och hänga upp dem, gärna sittande på stjälken, i köksfönstret eller annan varm och ljus plats. De kommer att mogna efter hand. Glöm inte att klippa bort fröställningarna på örterna innan alla frön hunnit falla till marken. Annars har du snart oregano och citronmeliss överallt…Du kan fortfarande dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna som mår bra av att delas ofta. Iris är en försommarblommande perenn som ibland blir ”tom” i mitten, och då kan det vara lämpligt att dela och plantera om den. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.
Bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad, dagarna ofta klara och vackra. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perennrabatter, buskplantering, att sätta träd av olika slag. Varför inte plantera nya bärbuskar i trädgården så att du och familjen har något gott att plocka nästa sommar? Planterar du klätterväxter vid huset eller pergolan får de en tidig start i vår och hinner upp och täcka mycket mer av din spaljé än om du väntar till våren. Utbudet av växter är också stort i plantskolan nu!
Höj klipphöjden på gräsklipparen inför vintern.

Den som har fruktträd ÄR rik. Nu är det säsong för päron och äpplen. (Om inte frosten knep blommorna och skörden är liten i år förstås.) Om du vill spara äpplen över vintern så behandla dem varsamt som ägg och lägg dem gärna ett och ett i papper i en låda så att ett eventuellt dåligt äpple inte smittar de andra. Äpplen förvaras svalt (ca 3-5 plusgrader), gärna mörkt och lite fuktigt. En jordkällare är perfekt men en låda (som skyddar mot djur) i ett skuggigt hörn i trädgården går också bra. När kylan smyger sig på skyddar en vanlig kylväska i frigolit bra. Har du inte möjlighet att förvara dom på detta vis så gör pajer, kakor och mos. Eller klyfta och frys in så att du kan använda dom senare.

 Gå en runda i trädgården och se vad du hittar för frökapslar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!
Nu är det snart dags att flytta in exotiska växter såsom citrus och fikon i vinterförvaring om den första nattfrosten hotar. Dags att stänga växthuset. Rensa gärna ut sommaren först. Kasta alla vissna växter och dra upp färdigskördade tomatplantor. Städa sedan ordentligt innan du bäddar för vintern. På så sätt slipper du övervintrande ohyra och skadesvampar. Samt får en snabbare start på våren. En diskborste och lite vanligt handdiskmedel fungerar utmärkt!
När hösten kommer och löven faller från träden så är det dags för vardagsrutinerna igen. Samla dina tagna foton och skrivna anteckningar i en hemmagjord bok. Så har du full kontroll över dina odlingar nästkommande år.

JAS-beskärning

I juli, augusti och september är det en bra tid att beskära de flesta träd. Då har saven stigit, och trädet har gott om tid att läka innan vintern och kylan kommer. Att beskära denna tid på året gör även att man får färre vattenskott. Jag brukar dock vänta med att beskära mina fruktträd, till slutet av JAS, så att jag hinner plocka av all frukten.

Sensommaren och tidiga hösten är en perfekt tid att beskära träd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Oktober

Töm vattentunnor och vattenslangar samt pumpar och ta in samt vänd upponer på dessa. Töm terrakotta/lerkrukor. Klipp gräset och mulcha löven. Gräsmattan mår bäst på 5–6 centimeters höjd. Vinterbona rabatten genom att täcka jorden med löv och gräsklipp. Grönsaksland i viloläge purjolök, kål och persilja kan vara kvar täck även här med löv och gräsklipp. Plantera häck och barrotsplantor. Skydda ömtåliga växter från frosten.. Vinterförvara dahliaknölar svalt och mörkt. Plocka – eller stampa på – fallfrukt så att dessa lättare kan tas om hand av maskar och kryp. Passa på att jaga sniglar.

November

Övervintra pelargoner, dahlior och medelhavsväxter. Om du inte har packat in dina frostkänsliga växter, och placerat dem i skydd för snö, is och kyla ännu är det hög tid att göra det nu. .Sätt vitlöken.Kratta bort löv från gräsmattan gärna in i rabatterna.Växthuset ska städas ur så gott det går och krukor ska tömmas. Om du inte har redan så är det hög tid att ta in bevattningssystem.Snart dags att beskära vinrankan.

December

Beskär vinrankor. Huvudskotten ner till max 2 meter och sidoskott från dessa till två ögon. Vindruvor i kruka ska skäras hårdare. Se internet.  Planera nästa års odlingar. Glöm inte att vattna dina övervintrande växter. Passa på att vässa dina spadar, saxar, sekatörer och knivar inför våren. Olja in gärna med rostskyddsspray,  

Inga kommentarer: